Arvot ja miten niiden tiedostaminen auttaa vetämään rajoja

23.08.2022

Miten omien arvojen pohtiminen ja listaaminen on auttanut mua priorisoimaan, vetämään rajoja ja sanomaan "ei".

Mä oon ollut surkea kieltäytyjä ja omien rajojen vetäjä. 

En oo kehdannut kieltäytyä. 

Oon halunnut olla avuksi. 

Oon halunnut miellyttää. 

En oo halunnut aiheuttaa hankalia tilanteita muille. 

Oon miettinyt mitä musta ajatellaan, jos kieltäydyn. 

Oon miettinyt, että pidetäänkö mua laiskana tai itsekkäänä tai tylynä, jos kieltäydyn. 

Yksinkertaisesti oon miettinyt kaikkia muita ennen ku itseäni, mikä ei oo urheaa vaan typerää, koska jos mä en pidä omia puoliani, niin kuka sitten pitää? Yleensä ei kukaan, ja siitä huolimatta tää on valitettavan yleinen tapa ajatella ja toimia.

Mua omien rajojen vetämisessä ja "ei":n sanomisessa on tosi paljon helpottanut se, kun oon pohtinut ja tiedostanut omat arvoni, eli ne asiat, jotka on mulle elämässä kaikkein tärkeimpiä ja sellaiset periaatteet, jotka motivoivat ja ohjaavat mun tekoja ja valintoja.

Kun mulla on mielessä selkeä järjestys mulle tärkeimmistä asioista elämässä, mun on huomattavasti helpompi tehdä päätöksiä ja myös kieltäytyä asioista, joissa joutuisin toimia mun arvoja vastaan. Nykyään mietin aina vastatessani johonkin asiaan "kyllä" että mille asialle sanon samalla "ei". Yksi esimerkki tästä on extratyöt. Kun multa aikaisemmin pyydettiin vaikkapa parin tunnin tuuraus jo valmiiksi pitkän päivän päälle, suostuin automaattisesti, jos mulla ei ollut mitään pakottavaa menoa töiden jälkeen. En siis pitänyt mun omaa aikaa ja jaksamista missään arvossa. Nykyään samassa tilanteessa mietin, että mille sanon "ei", jos sanon töille "kyllä".

Saatan sanoa "ei" mun jaksamiselle, palautumiselle ja terveydelle. Saatan sanoa "ei" ystävien kanssa vietetylle ajalle. Saatan sanoa "ei" jollekin muulle ihanalle ja mulle tärkeälle asialle, jota olin ajatellut sinä iltana tehdä. Ja koska nykyään mulle on selvää, että kaikki nuo edellä mainitut asiat ovat mun arvojärjestyksessä vaikkapa työn ja rahan edellä, niin mun on helppo tehdä päätös ja huomattavasti aikaisempaa helpompi kieltäytyä siitäkin huolimatta, että olisin suunnitellut olevani töiden jälkeen vain kotona tekemättä mitään.

Ja tää on vain yksi monista syistä, miksi suosittelen pohtimaan omia arvoja ja sitä kuinka hyvin ne omassa elämässä ja toiminnassa näkyvät. 

Tein sitä varten ilmaisen minivalmennuksen, johon pääset tästä:
Arvot -minivalmennus


PS. Kuormittuneille suorittajille suunnattuja vinkkejä antaa psyykkinen valmentaja ja palautumisvalmentaja @valmentajakatjakukko instagramissa!