7 keinoa rauhoittaa hermosto, kun käyt ylikierroksilla
Seitsemän konkreettista keinoa, joilla pystyt helposti ja nopeasti rauhoittamaan ylikierroksilla käyvän mielesi ja kehosi.
Kaikkein vaikeinta on stressistä, kiireestä, murehtimisesta tai yliajattelusta kierroksilla käyvän mielen rauhoittaminen.
Helposti sitä kuvittelee, että mielessä pyörivä pyörremyrsky täytyy rauhoittaa järkeilemällä, mutta se harvoin auttaa.
Stressin lievittäminen, yliajattelun pysäyttäminen, vireystilan säätely ja levottoman mielen rauhoittaminen on huomattavasti helpompaa, kun sen tekee kehon kautta.
Kun keho rauhoittuu, mieli rauhoittuu ja kun mieli rauhoittuu, keho rauhoittuu.
Voit siis lähestyä tilannetta mielen tai kehon kautta, kumpi itsellesi tuntuu helpommalta.
Yliajattelijoille, stressaajille ja murehtijolle helpoin reitti on usein kehon kautta, koska heillä mielen rauhoittaminen järkeilemällä saattaa helposti johtaa vain kahta kauheampaan mielen myllerrykseen.
On täysin fysiologinen fakta, että hermoston rauhoittaminen (tai oikeastaan vagushermon aktivoiminen) rauhoittaa kehon ja sitä kautta myös mielen. Hermoston rauhoittaminen ei myöskään ole mitään ydinfysiikkaa, vaan itseasiassa ihan todella helppoa ja yksinkertaista.
Ja luulen että sehän se vaikeus tässä itseasiassa onkin. Se on aivan liian yksinkertaista. Nämä keinot tuntuvat niin helpoilta ja päivänselviltä, ettei niiden voimaan uskota, eikä siksi edes kokeilla.
Joten ensi kerralla kun mieli myllertää, etkä malta istua minuutiksi hengittelemään,
"koska ei se kuitenkaan auta"
niin mitä jos kuitenkin kokeilisit?
7 nopeaa ja yksinkertaista keinoa rauhoittaa ylikierroksilla käyvä mieli ja keho
1. Hengitys
Kaikkein helpoin, kaikkein nopein, kaikkein tehokkain ja kaikkein aliarvostetuin. Uloshengitys aktivoi vagushermon, joka puolestaan aktivoi parasympaattisen hermoston. Parasympaattinen hermosto taas huolehtii kehon palautumisesta.
Ja tämä kaikki lähtee käyntiin jo muutamalla pitkällä uloshengityksellä (ota siis syviä hengityksiä, mutta keskity siihen, että uloshengitys on pidempi kuin sisäänhengitys).
Eli meillä on koko ajan mukana ja helposti käytettävissä tällänen työkalu, joka niin usein jää käyttämättä, koska se tuntuu liian itsestäänselvältä. Mehän hengitetään koko ajan? Kevyellä pinnallisella hengityksellä ei kuitenkaan ole tälläistä vaikutusta, eli:
Hengitä syvään
Keskity hengitykseen
Puhalla ulos mahdollisimman pitkään.
Kokeile tätä. 30 sekuntia riittää.
2. Aistit
Aisteihin keskittyminen palauttaa meidät tähän hetkeen. Kun mieli on stressaantunut, ahdistunut tai murheellinen, se on aina menneessä tai tulevassa. Aisteihin keskittyminen palauttaa mielen tähän hetkeen ja siten rauhoitta ajatukset hetkessä. Tämän voi tehdä ihan vaikka vain katselemalla hetken ulos ikkunasta, mutta mun lemppari harjoite on tämä:
Nimeä:
5 asiaa, jotka näet
4 asiaa, jotka kuulet
3 asiaa, jotka tunnet
2 asiaa, jotka haistat
1 asia, jonka maistat
3. Kosketus
Kosketuksella on stressiä lievittävä vaikutus ja se on myös tapa palauttaa mieli tähän hetkeen.
Halaa, mene kainaloon, pidä kädestä, silittele lemmikkiä, mene hierontaan tai kampaajalle... Jopa itsensä halaaminen ja silittely toimii!
4. Laulaminen
Aivan sama laulatko hyvin vai huonosti, kunhan laulat.
Jälleen palataan fysiologiaan ja vagushermoon. Tämä kehon pisin hermo on yhteydessä myös keuhkoihin, äänihuuliin ja sisäkorvaan, jotka ovat aktiivisena laulaessa ja siksi laulu vaikuttaa myös vagushermoon. Jos sattuu tykkäämään laulamisesta, niin jälleen helppo, nopea ja aina mukana kulkeva työkalu.
+ hauska ja viihdyttävä! (vähän laulutaidoista riippuen toki)
5. Liike
Tanssi, nostele painoja, juokse, pyöräile, joogaa, jumppaa, hypi, pelaa pallopelejä..... Tee ihan mitä vaan, mistä tykkäät.
Mikä tahansa fyysinen rasitus vie keskittymisen ajatuksista kehoon ja treenin jälkeen on lähes poikkeuksetta helpompi olla ja kevyempi mieli.
Jälleen haasteena on lähteminen. Jos stressaa, murehdutta ja tuntuu että on kiire, tulee helposti jätettyä juuri treeni väliin. Se on harvemmin fiksu päätös, nimittäin jos antaisit mielelle treenin mittaisen tauon ajattelusta, niin ajattelu ja asioiden eteneminen sujuisi sen jälkeen huomattavasti helpommin ja sutjakammin.
6. Ulkoilu
Jälleen keino, joka tuntuu usein liian helpolta ja yksinkertaiselta ollakseen totta.
Usein jo pelkästään ulkona käyminen ja pieni maiseman vaihto lievittää stressiä ja rauhoittaa mieltä, eikä päässä pyörivät ongelmat tunnu enää niin ylivoimaisilta.
Riittää että käyt kiertämässä korttelin tai menet hetkeksi edes istuskelemaan raittiiseen ilmaan. Vielä paljon parempi on, jos pääset hetkeksi luonnon rauhaan. Se ei kuitenkaan oo välttämätöntä.
Itse oon huomannut, että mua auttaa jo se, että pääsen pois neljän seinän sisältä. Yhtäkkiä mielikään ei tunnu niin ahtaalta, kun ympärillä on avaraa.
7. Ohjatut rentoutusharjoitteet ja meditaatiot
Usein omatoimisesti tehtäviä hengitys- ja rentoutusharjoitteita helpompaa on laittaa kuulokkeet korvaan ja kuunnella jonkun toisen ohjeita.
Ainakin musta tuntuu joskus mahdottomalta vaan istua hiljaisuudessa ja yrittää rauhoittaa mieltä, kun pään sisällä on kilpajuoksu meneillään. Silloin on ihanaa vain kuunnella ja totella ohjeita.
Toki sillä on paljon merkitystä, millainen ohjattu harjoitus on; en esimerkiksi todella stressaantuneena pysty keskittyä mihinkään liian korkeliitoisiin mielikuviin tai pitkiin mielikuvamatkoihin.
Oon tehnyt mieltä rauhoittavan rentoutusharjoituksen juuri näitä tilanteita varten. Harjoite on lyhyt ja yksinkertainen, jotta siihen pystyisi keskittyä silloinkin, kun keskittyminen on vaikeaa.
Seitsemän minuutin rauhoittava äänite, kun mieli ja keho käyvät ylikierroksilla:
Täytä alla oleva lomake, niin pääset käsiksi tähän 7min mielen ja kehon kierroksia laskevaan harjoitteeseen sekä muihin rentoutusharjoituksiin!
Liityt samalla viikkokirjeeni tilaajaksi, jolloin saat sähköpostiisi tarinoita, pohdintoja ja vinkkejä liittyen pääasiassa siihen, kuinka pyristellä eroon liiallisesta suorittamisesta ja miellyttämisestä. Voit poistua postituslistalta milloin tahansa vain yhdellä klikkauksella
Minulta voit tilata myös Oman pienen hengähdyshetken, eli personoidun rentoutusharjoituksen/meditaation, johon kuuluu myöskin yksi valmennuspuhelu.
Siitä pääset lukemaan lisää täältä!