Mistä kirjoittaisi, kun ei tiedä mistä kirjoittaisi?

08.08.2022

Kirjoittaminen on loistava keino itsetuntemuksen kehittämiseen, itsereflektioon ja omien ajatusten selkeyttämiseen.

Kirjoittaessa päässä pyörivät sekavat ajatukset ja fiilikset muuttuvat usein selkeiksi ja loogisiksi. Asiat saavat syy-seuraussuhteita ja ajatuksille, tunteille tai toiminnalle on helpompi löytää perimmäinen syy.

Jos on stressaantunut olo, kirjoittaminen usein rauhoittaa, koska saat jäsenneltyä stressaavat asiat paperille ja saatat myös kirjoitettuasi huomata aluksi suurilta tuntuneiden asioiden mitättömyyden.

Kirjoittaessa omaa toimintaa on myös helpompi katsoa ikään kuin ulkopuolisen silmin, jolloin siitä pystyy huomaamaan puolia, joita ei muuten olisi tullut edes ajatelleeksi. Siksi kirjoittaminen on loistava tapa reflektoida omaa toimintaa ja kehittää itseään.

Mitä sitten pitäisi kirjottaa?

Ihan mitä vaan. Käytännössä voit vain ottaa tyhjän paperin ja alkaa kirjoittamaan mitä päässä pyörii. Alkuun pääseminen on yleensä vaikenta, mutta tekstiä alkaa tulla kun vain pääsee vauhtiin, joten siksi kannattaakin aloittaa ihan millä tahansa, mitä mieleen tulee, oli se sitten ahdistava tiskivuori tai naapurin suloinen koiranpentu.

Jos tyhjästä kirjoittaminen tuntuu aivan mahdottomalta, niin voit tottakai aloittaa kirjoittamisen myös vastailemalla kysymyksiin. Listaan alle kysymyksiä ja otsikoita, joilla voit aloittaa.

Viisi asiaa, joista olen tänään kiitollinen

Mistä asioista olen stressaantunut ja miksi?

Mitä tarvitsen nyt?

Kolme mukavinta asiaa tässä päivässä

Mitkä asiat inspiroivat minua tällä hetkellä?

Minkä asian toteuttaminen minua pelottaa tällä hetkellä ja miksi?

Mitkä asiat elämässäni ovat tällä hetkellä hyvin?

Minkä asioiden elämässäni/arjessani toivoisin muuttuvan ja miksi?

Olen onnellisimmillani kun...

Mitä tunnetta olen viimeaikoina tuntenut eniten ja mistä se kumpuaa?

Millaisissa tilanteissa toivoisin osaavani toimia toisin?

Tässä on kysymyksiä, joilla voi lähteä liikkeelle, jos kirjoittaminen tuntuu haastavalta. Älä kuitenkaan tyydy vastaamaan yhdellä lauseella, vaan yritä pohtia asiaa syvemmin ja kirjoittaa paperille kaikki, mikä asiaan liittyen mieleesi juolahtaa. Yritä kirjoittaessasi keksiä itsellesi myös jatkokysymyksiä. Mitä esimerkiksi kysyisit ystävältäsi, joka kertoo sinulle aiheesta?

Kirjoittamaankin oppii vain kirjoittamalla, eli tekstiä alkaa tulla helpommin, kun maltat kirjoittaa säännöllisesti. Jos kysymyksiin vastailun jälkeen haluat siirtyä kirjoittamaan ajatuksia tyhjälle paperille, voit aluksi sopia itsesi kanssa, että kirjoitat vaikkapa kolme lausetta päivittäin. Monesti kolmannen lauseen jälkeen tekstiä alkaa tulla lisää, mutta jos ei, niin olet jo saavuttanut päivän tavoitteen.

Jos itsetuntemuksen kehittäminen kiinnostaa, mutta kysymysten pohtiminen yksinään tuntuu hankalalta, tai et osaa ottaa sille aikaa, niin hyödynnä ihmeessä ilmainen minivalmennuspuhelu, jossa autan sinut alkuun! :)